Auteursrecht: <a href='http://nl.123rf.com/profile_anetlanda'>anetlanda / 123RF Stockfoto</a>Mensen geloven in crashdiëten. Een crashdieet is een dieet waarbij je meer dan 600 calorieën per dag te weinig eet, meestal zelfs meer dan 1.000 kcal te weinig. Ze zijn er in allerlei vormen en maten. De meeste en mooiste dieetboeken, de best bezochte websites en de fitgirls met de meeste instagramvolgers: allemaal crashdiëten. Waarom geloven we zo massaal daarin?

  1. Mensen zijn gewoontedieren. Wij zijn gehecht aan onze gewoontes en willen ze niet veranderen. Wel eventjes, voor een weekje of 3, maar daarna willen we terug kunnen keren naar onze oude vertrouwde gewoontes. Vandaar dat de belofte om 10 kilo af te vallen in 4 weken tijd zo ontzettend verleidelijk is. Even 4 weken doorbijten, die 10 kilo eraf die we de laatste 2 jaar erbij gegeten hebben en daarna weer 2 jaar doorgaan zoals je deed.
  2. Het werkt! Even. De eerste week vliegt er zomaar 3 kilo af. Natuurlijk zeggen die vervelende diëtistes en gewichtsconsulentes wel dat het voor het grootste gedeelte inhoud en vocht is, maar dat is vast niet waar, want je hebt meer dan 2 liter water per dag gedronken… Die 2e week val je maar 1 kilo af en de 3e week een halve. De 4e week is er een halve kilo bijgekomen. Dan stop je er mee, bijna 5 kilo is helemaal niet slecht. Toch? 2 maanden later zit je weer op je oude gewicht plus nog een extra kilo voor de moeite. Tijd voor een nieuw dieet…
  3. Een plaatje is meer waard dan 1.000 woorden. De foto’s van die mooie, slanke, gelukkige, stralende meiden met een vlekkeloze huid en glanzend haar zijn prachtig. Natuurlijk weten we dat die foto’s bewerkt zijn. We doen het zelf toch ook als we selfies op instagram zetten? En we weten ook dat voor elke mooie foto er ook 20 afgekeurde foto’s zijn die in de prullenbak zijn beland. En toch… we willen ook stralend mooi, slank en gelukkig zijn. Plus dat glanzende haar en die vlekkeloze huid, natuurlijk. Dus geloven we dat fitgirls geen fotobewerkingssoftware gebruiken. Als we maar doen wat ze zeggen, dan worden we ook zo mooi. Vergeet niet om ook een cursus fotoshoppen te volgen…
  4. Vet, zout en zoet eten maakt gelukkig. Ooit gehoord van de “blissfactor”? Het is een woord dat in de voedselindustrie gebruikt wordt voor de hoeveelheid snelle suikers, vetten en zout in voedsel. Hoe meer er in zit, hoe hoger de blissfactor. Eten met een hoge blissfactor zorgt er voor dat er hormonen in ons lichaam komen waardoor we ons fijn voelen. Dat soort eten willen we niet missen. Vandaar de populariteit van diëten waarbij je bacon, slagroom en andere vette dingen mag eten of diëten waarbij je alleen maar sherry drinkt of croissantjes eet.
  5. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Crashdiëten zijn vaak heel eenvoudig, met dingen die wel en dingen die niet toegestaan zijn. Zeker in de eerste weken. En nauwelijks ruimte voor variatie. Lekker makkelijk. Waarom zou je moeilijk doen? Het is toch maar voor een paar weken?
5 redenen waarom mensen geloven in crashdiëten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp openen
1
Meer weten?
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?