Nummer 2: Een zware avondmaaltijd is een no-go
Foto door Kate Trysh via Pexels

Toen ik net gescheiden was, viel ik zonder veel moeite af. De scheiding was mentaal zwaar geweest en er gebeurde van alles waarover ik geen controle had. Na de eerste paar weken merkte ik dat ik te vaak mezelf zielig vond en dat “oploste” met teveel alcohol en ongezond eten. En ik was daar niet blij mee. Het was niet wat ik wilde, ik wilde er juist alles aan doen om gezond te blijven, zowel geestelijk als lichamelijk. Daarom moest er wat veranderen.

De belangrijkste verandering was dat ik drie avonden per week naar Zumbales ging. Van Zumba kreeg ik energie. Na een tijd merkte ik ook dat ik ongemerkt afviel. Eerst dacht ik dat het te maken had met de stress, maar omdat stress bij mij er meestal voor zorgt dat ik in gewicht aankom is het waarschijnlijker dat het sporten in de avond de oorzaak was.

Tegenwoordig wordt door veel mensen sporten in de ochtend gepromoot, omdat je dan de meeste wilskracht hebt. Dat is ook wel zo, maar niet iedereen is een ochtendmens en er zijn ook hele goede redenen om ‘s avonds te sporten, vooral als je doel gewichtsverlies is:

1. Meer energieverbruik in de avond

Natuurlijk verbrandde ik een hoop calorieën. Hoe beter mijn conditie werd en hoe beter ik de danspassen onthield, hoe meer energie ik erin gooide. Dus verbrandde ik nog meer calorieën. Het was een vicieuze cirkel in de goede richting.

2. Een zware avondmaaltijd is een no-go

Als je nog moet sporten, eet je geen zware avondmaaltijd. Iedereen die daar weleens tegen gezondigd heeft, weet wat ik bedoel als ik zeg dat dat een no-go is. De Zumbalessen begonnen om 19.00 uur  en meestal at ik daarvoor een maaltijdsalade of een kop soep met een boterham. Bovendien geen toetje, wat mijn zwakke plek is.

3. Minder tijd om te eten in de avond

Meestal nam ik dat toetje wel, maar pas na het sporten en douchen. Omdat ik na het sporten nog bleef kletsen, was dat pas rond een uur of half 10. Ik had simpelweg minder tijd om te eten.

4. Door de feelgood hormonen had ik minder behoefte aan snacken

Zoals ik hiervoor al zei, kreeg ik van Zumba energie. Of beter gezegd, een hele hoop feelgood hormonen. Van de endorfine door de inspanning, de dopamine omdat ik trots was op mezelf, maar ook de serotonine door het samenzijn met een leuke groep vrienden. Als je zo overspoelt wordt met feelgood hormonen, heb je veel minder behoefte aan snacken om jezelf goed te voelen. Het is dan veel makkelijker om te kiezen voor dat bakje magere kwark in plaats van de chocolade mousse.

5. Combineren met een baan is makkelijker dan in de ochtend sporten

Als je ’s avonds sport, kun je het combineren met een baan, tenminste als het een baan is met reguliere tijden, wat de meeste banen nog steeds zijn. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het combineren met een studie. Het gaat alleen wel ten koste van bankhang-tijd, wat me bij het volgende punt brengt.

6. Minder tijd voor Netflix, social media of andere afleiding

Voor veel mensen geldt dat ze de avond vaak doorbrengen met Netflix en/of social media. Het is bekend dat eten met afleiding zoals de krant lezen of tv kijken ertoe leidt dat mensen meer eten dan als ze eten zonder afleiding. Door minder tijd te hebben daarvoor, verminder je de kans op overeten.

7. Sneller rusten na sporten zorgt voor beter herstel van spieren.

Rust na het sporten is belangrijk voor het herstellen van de spieren. Als je in de avond sport en niet al te lang daarna gaat slapen, krijgen je spieren de rust die ze nodig hebben. Bovendien kan volgens onderzoek een kleine, voedzame snack van ongeveer 150 kcal na het sporten en voor het slapen gaan, bijdragen aan de opbouw van spiermassa.


Ik mis Zumba. Ik mis de muziek, die ervoor zorgt dat je je grenzen opschuift. Ik mis de feelgood-hormonen en het groepsgevoel. Als de sportscholen weer open gaan, is Zumba de reden waarom ik weer een abonnement ga nemen. Gelukkig heb ik het afgelopen jaar kunnen hardlopen. En wandelen, fietsen en zwemmen. Maar toch, ik kan niet wachten op Zumba 😉

7 redenen waarom afvallen makkelijker gaat door ’s avonds te sporten
Getagd op:                    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp openen
1
Meer weten?
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?