Sta jij altijd klaar om een ander te helpen? Dan is dit wat je moet weten om succesvol te kunnen afvallen (of een ander persoonlijk doel te bereiken).

Herken je dit? Je hebt je voorgenomen om af te vallen door geen junkfood meer te eten. Maar je voelt jezelf een spelbreker als je gezin trek heeft in pizza op zaterdag en je durft ook niet de wekelijkse frietjesdag ter discussie stellen. Ontbreekt het je aan wilskracht? Maar op je werk heb je geen problemen om je targets te halen, dus waarom die persoonlijke doelen niet? Worstel jij ook met die vraag?

Misschien ben je wel een “plichtsgetrouwe”. Volgens Gretchen Rubin in haar boek “Steeds beter” reageren mensen namelijk op verschillende manieren op verwachtingen. Je hebt de verwachtingen van buitenaf zoals deadlines of “verzoeken” van je partner en je hebt verwachtingen vanuit jezelf zoals goede voornemens met Nieuwjaar of het veranderen van een gewoonte.  Zij deelt mensen op in 4 types. Ik ben benieuwd of jij je in één van deze types herkent:

  1. Je hebt de volhouders. Deze mensen vinden het fijn om te weten wat er van hen verwacht wordt, om die deadlines te halen, plus dat ze zich makkelijk een nieuwe gewoonte eigen maken. Zij komen wel in de problemen op het moment dat er tegenstrijdige doelen zijn of als de verwachtingen van anderen onduidelijk zijn.
  2. De rebel heeft zowel problemen met deadlines van anderen, als ook met goede voornemens. Dat is veel te rigide. Het is heel moeilijk voor deze mensen om gewoontes op te bouwen, omdat ze doen waar ze op dat moment zin in hebben. Ze houden zich niet aan regels, zelfs niet aan hun eigen regels.
  3. De vragers vragen zich af wat het nut van een regel, gewoonte of verwachting is. Een vrager zal bijvoorbeeld stoppen voor een rood stoplicht als het druk is, maar rijdt er doorheen als het kruistpunt verlaten is. Vragers hebben problemen om te voldoen aan verwachtingen van anderen, waar zij het nut niet van in zien. Zij hebben bijvoorbeeld geen problemen om zich te houden aan goede voornemens, want die komen vanuit henzelf. Het begeleiden van een vrager bestaat vooral uit het uitleggen van het van een bepaald doel en de voor- en nadelen van de diverse manieren om dat doel te bereiken.
  4. De plichtsgetrouwen zijn mensen die geen moeite hebben om deadlines te halen die door anderen worden opgelegd. Het zijn mensen die jarenlang trouw met een vriendin naar de sportschool gaan, maar er mee stoppen als de vriendin verhuist naar een andere stad. 

Plichtsgetrouwen hebben een stok achter de deur nodig om een persoonlijk doel te bereiken.

Dat kan in de vorm van een maatje om mee te trainen, of een hockeyteam dat niet kan spelen als er niet voldoende mensen zijn.  Om af te vallen kan het goed werken voor een plichtsgetrouw iemand om te kiezen voor een groepstraject. Het nadeel is dan wel, dat het relatief gemakkelijk is om weg te blijven bij de bijeenkomsten op het moment dat je ziet dat het een week niet goed gegaan is. Bijna al mijn cliënten zijn plichsgetrouwen. Voor hen werkt het namelijk beter om een persoonlijk traject te volgen bij een afslankcoach, want dan moet je je veel meer verantwoorden. Als je een afspraak afzegt  moet je tekst en uitleg geven. Zo kun je er voor zorgen dat je jezelf niet saboteert. 

Welke type omschrijft het beste jouw persoonlijkheid?

Ben jij een volhouder, rebel, of vrager? Of ben jij eerder plichtsgetrouw?
Getagd op:                        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp openen
1
Meer weten?
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?