Vitamine C is iets waarvan sommige mensen geloven dat het helpt bij verkoudheid en griep. En hoewel vitamine C essentieel is voor een goed afweersysteem, is er weinig bewijs dat het deze ziekten kan voorkomen of verminderen. Maar nu, tijdens deze uitbraak van het coronavirus, beweren sommige “influencers”, dat corona genezen kan worden door megadoses vitamine C te nemen.

Vitamine C is een antioxidant en  antioxidanten ruimen vrije radicalen in ons lichaam op. Die vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Antioxidanten helpen mee aan het voorkomen van ziekten als kanker en hart- en vaatziekten op de lange termijn.

Maar kan vitamine C het coronavirus genezen? Aangezien het nieuwe coronavirus behoort tot dezelfde familie van virussen als de verkoudheid en de griep, is het zeer onwaarschijnlijk dat vitamine C Corona kan voorkomen of genezen.

Hoewel Vitamine C geen miraculeuze oplossing is, heeft onderzoek wel aangetoond dat vitamine C het immuunsysteem helpt om bacteriën en virussen te bevechten. Immuuncellen hebben vitamine C nodig om eiwitten te produceren die het immuunsysteem in het hele lichaam activeren tegen virusaanvallen. Infecties leiden tot activering van het immuunsysteem om virussen onschadelijk te maken en bacteriën te doden. Hierbij kunnen ook deeltjes ontstaan die schade kunnen toebrengen aan menselijke cellen, wat bij sommige infecties een rol speelt in het ziektebeeld. Dat wil zeggen dat de ziekteverschijnselen zoals koorts, hoesten, etc. veroorzaakt worden door de (overdreven) reactie van ons immuunsysteem op het virus. Vitamine C kan deze schadelijke reacties verminderen.

Hiervoor kun je gemakkelijk voldoende vitamine C binnenkrijgen door gezond te eten. Vitamine C komt veel voor in diverse soorten groente en fruit, zoals spruitjes, broccoli, aardappelen, sinaasappels en aardbeien. Het is vrijwel onmogelijk om met eten alleen teveel vitamine C binnen te krijgen. Een teveel wordt dan gewoon uitgeplast. Gebruik je echter supplementen met hoge dosissen vitamine C, dan kan dat zorgen voor diarree, misselijkheid en buikkrampen.

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2092448

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD000980.pub4/full?highlightAbstract=withdrawn%7Cvitamin%7Cc

Helpt vitamine C tegen corona?
Getagd op:                                    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp openen
1
Meer weten?
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?