2742219728_63b59e3207_mVeel mensen gebruiken honing in plaats van suiker omdat ze denken dat het natuurlijker is, minder calorieën bevat en gezonder is dan kristalsuiker. Maar is dat wel zo?

 

De scheikundige samenstelling van suiker is bijna identiek aan die van honing: beiden bevatten fructose- en glucosemoleculen in een 1-op-1 verhouding. De enzymen in de honingmaag van de bij zorgen ervoor dat de fructose- en glucosemoleculen van honing gescheiden worden, terwijl deze bij kristalsuiker aan elkaar zitten. Hierdoor is honing stroperig en heeft suiker een kristalstructuur. Ook is de smaak net iets anders. Er zitten dan ook niet minder calorieën in honing, sterker nog, als je een afgestreken eetlepel suiker vergelijkt met een eetlepel honing, dan bevat honing meer calorieën. Omdat er tussen de suikerkristallen nog lucht zit. En er zitten iets meer belangrijke voedingsstoffen in honing als in kristalsuiker, maar ten opzichte van het aantal calorieën zijn die verwaarloosbaar.

 

Dus: als je honing gebruikt omdat je het lekker vindt: prima! Maar als je het doet omdat het minder calorieën bevat en gezonder is: dat is een fabeltje…

Is honing gezonder dan suiker?
Getagd op:                    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp openen
1
Meer weten?
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?