16853374558_5aae769cce_mVeel mensen hebben er één: een bierbuik. Vooral als ze ouder worden, en vooral mannen. Maar komt het echt door het drinken van bier? Sommige mensen hebben een bierbuik en drinken nooit bier, en sommige bierdrinkers hebben een sixpack. Dus hoe zit dat nou?

 

Het is niet zo zeer het bier, maar het teveel aan calorieën dat ervoor zorgt dat een bierbuik ontstaat. Alcohol lijkt wel een bepaalde relatie te hebben met dikker worden in het algemeen en buikvet in het bijzonder:

  • Alcohol zelf bevat bijna net zoveel calorieën als vet: 7 kcal per gram, terwijl vet 9 kcal per gram oplevert. Een flesje trappist van 250 ml bevat 160 kcal, ongeveer net zo veel als een boterham met snijworst. Maar waar die boterham ervoor zorgt dat je minder honger krijgt, werkt dat bij alcohol vaak anders.
  • Alcohol zorgt ervoor dat bij de meeste mensen de bloedsuikerspiegel daalt, waardoor je trek krijgt. In een snack, of nog een glaasje.
  • Alcohol beïnvloedt je beoordelingsvermogen, waardoor het moeilijker is om weerstand te bieden aan die trek in nog een wijntje of een snack.
  • De lever ziet alcohol als een gif, dat zo snel mogelijk afgebroken moet worden. Dat wordt als eerste gedaan, en allerlei andere taken worden daarvoor uitgesteld. Hierdoor hoopt onder andere de stof Acetyl CoA zich op, een stof die ontstaat na het eten van koolhydraten en normaal gesproken omgezet wordt naar energie. Bij het drinken van alcohol wordt deze stof omgezet in vet.

 

Waar komt dat vet terecht?

Waar het vet terecht komt is afhankelijk van geslacht, leeftijd, hormonen en genen. Aan de meeste dingen kunnen we dus niets veranderen. Vet hoopt bij mannen vaker in de buik op, terwijl het bij vrouwen vaak op de heupen, dijen en billen blijft hangen. Daar zorgt het hormoon oestrogeen voor. Na de overgang hebben vrouwen veel minder oestrogeen, waardoor ook zij dan makkelijker een bierbuik ontwikkelen. Vrouwen die vervangende hormonen gebruiken, hebben minder last van dat probleem.

 

Waarom wil je geen buikvet?

Even afgezien van het feit dat het niet zo aantrekkelijk is om een buik te hebben, is het ook gevaarlijk. Mensen met een buik hebben veel meer kans op allerlei chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

 

Hoe kom je van je buik af?

Het goede nieuws is dat buikvet ook het eerste vet is dat gebruikt wordt als we calorieën te kort komen. Met andere woorden, als je minder eet dan je verbruikt, gaat het er ook als eerste weer vanaf. Dit kun je doen door minder te eten, of meer te bewegen, of een combinatie van beiden. Buikspieroefeningen helpen helaas niet, je krijgt er prima buikspieren van, maar het zorgt niet voor plaatselijk afvallen. Als je wilt afvallen is het ook een goed idee om alcohol te laten staan, omdat er behoorlijk veel lege calorieën in zitten maar vooral omdat het je wilskracht ondermijnt. Dus toch het bier laten staan om van je bierbuik af te komen…

 

Krijg je een bierbuik van het drinken van bier?
Getagd op:                            

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp openen
1
Meer weten?
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?