Voor de lunch een Peulkorn broodje gekocht.Van diverse kanten al iets over gehoord, tijd om te proberen. Ik zeg broodje, omdat het broodje dat ik kocht bij de bakker heel klein was. Eigenlijk wilde ik een halfje, maar dat bleek het al te zijn: 400 gram op de weegschaal. Een normaal groot brood weegt 800 gram.

Maar goed, de smaak was prima en de korst heerlijk krokant. maar wat zit er nu in?

Peulkorn per 100 gram** Volkoren brood per 100 gram*
Energie (Kj) 938 990
Energie Kcal 223,5 234
Vetten gram 3,1 2,3
Verzadigd vet gram 0,9 0,4
Koolhydraten gram 33,9 39
    Waarvan suikers gram 12,6 1,9
Eiwitten gram 12,4 11,1
Voedingsvezel gram 4,6 6,7
Zout g 1 0,4
Water/Vocht g 44,8 38,8

Nevo tabel RIVM
** Voedingswaarden ontleend aan website De-Zuidmolen

Tot mijn verbazing ontlopen de voedingswaarden van volkoren brood en Peulkorn elkaar niet zoveel. Ik had verwacht dat Peulkorn veel meer eiwitten en veel minder koolhydraten zou bevatten. Peulkorn bevat inderdaad iets minder koolhydraten, maar veel meer snelle suikers, waardoor ik het niet zou adviseren voor mensen met diabetes. De waarden qua eiwit en vet zijn ongeveer gelijk. Volkorenbrood bevat veel meer voedingsvezel en minder zout dan Peulkorn. Ik betaalde 2,50 Euro voor een broodje bij de bakker, wat overeen kwam met een half brood. Mijn advies: koop een lekker volkoren brood bij dezelfde bakker, dat is goedkoper en gezonder.banner getekend door Niques Art Monique van den Bergh

Peulkorn brood, mijn ervaring en advies

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp openen
1
Meer weten?
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?