Minimaal één keer per week peulvruchten eten is goed voor je gezondheid. Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Verder bevatten ze eiwit, veel vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen. Daarom zijn ze ook een goede vleesvervanger.

Wat zijn precies peulvruchten? Dat zijn voornamelijk bonen: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen, limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen.

Maar niet alle bonen: “groene” bonen zoals sperziebonen, snijbonen, doperwten en peultjes worden dan weer gerekend tot de groenten, omdat die qua samenstelling meer lijken op groente dan op peulvruchten. Het advies voor groenten is om elke dag minimaal 250 gram te eten en zoveel mogelijk te variëren. In iedere soort groenten zitten weer andere vitaminen en mineralen. Door te variëren krijg je van alles genoeg binnen.

Peulvruchten liggen voor het overgrote deel in de winkel in glas en blik. Ook zijn ze gedroogd te krijgen. Sommige peulvruchten zijn ook vers verkrijgbaar. Alle soorten zijn even gezond. De peulvruchten uit blik hoef je alleen op te warmen volgens de bereidingswijze op het etiket.

Let op! In gedroogde en verse peulvruchten zit de natuurlijke gifstof lectine. Lectine wordt door verhitting onschadelijk gemaakt.

Gedroogde peulvruchten moet je lang koken voordat ze gaar zijn. Het gaat sneller wanneer je ze eerst weekt. Hoe lang je ze moet koken verschilt per soort. Weken scheelt al gauw zo’n 10 tot 20 minuten kooktijd. Peulvruchten week je in driemaal hun gewicht in water. Je kunt ze vervolgens koken. Een handig overzicht over hoe lang je welke peulvruchten moet weken en koken vind je op peulvruchten.nl.

Verse peulvruchten moet je ongeveer 6 tot 8 minuten koken voor je ze eet.

Peulvruchten, bonen en groenten: hoe zit dat nou?
Getagd op:                        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp openen
1
Meer weten?
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?