voor 8-10 personen

Voorbereiding: 1 uur
Bereidingstijd: 3 uur

Deze spaghettisaus maakte ik vroeger altijd met spaghetti, vandaar de naam. Tegenwoordig gebruik ik bijna nooit meer spaghetti, maar een andere vorm van volkoren pasta, zeker als er een grote groep mensen komt eten. (Weleens geprobeerd om 600 gram spaghetti te koken? Echt niet leuk…)

Het is ideaal als je niet precies weet hoeveel mensen er komen eten, want datgene wat overblijft kun je gewoon invriezen. Zelf vries ik het in in porties voor 1 of 2 personen. Als je het uit de vriezer haalt, kun je het binnen 15 minuten dampend op tafel hebben staan.

Hieronder de versie van het recept voor in een braadpan van minimaal 5 liter. Tegenwoordig doe ik het vaak in de slowcooker, omdat ik dan van huis kan. De volgorde is dan iets anders, omdat ik dan eerst de tartaar rul bak. Daarna doe ik alles tegelijk in de slowcooker (5 liter), die ik dan voor 8 – 10 uur op de lage stand zet.

  • 5 el olijfolie
  • 500 g ui
  • 500 g winterwortelen
  • 1 krop bleekselderij
  • 8 tartaartjes of 800 gram extra mager rundergehakt
  • 1 kg tomaatblokjes (4 blikjes van 400 gram)
  • 3 runderbouillonblokjes
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 tl knoflookpoeder, ½ tl basilicum, ½ tl tijm, ½ tl oregano, zwarte peper (5x draaien), 2 tl zout

Wortels in blokjes en  bleekselderij in ringetjes snijden, uien in blokjes snipperen. Om tijd te winnen kun je in plaats van de ui en de wortels ook een kilo hutspotgroenten gebruiken.

Uien, wortels en bleekselderij 5-10 minuten stoven in de olijfolie op laag vuur.

Tijm en oregano toevoegen.

Voeg de tartaar toe, plus het zout en de peper en plet het fijn tussen de groenten met een pureestamper. Nog eens een minuut of 10 laten stoven en omscheppen.

Voeg de tomaat toe, samen met de bouillonblokjes en de laurier.

Vuur  opdraaien tot het kookt, daarna nog een uur of 2 laten sudderen op laag vuur zonder deksel, totdat de saus lekker ingedikt is. Om de 6-8 minuten omroeren om aanbranden te voorkomen.

Aan het einde de laurierblaadjes eruit halen, basilicum en knoflookpoeder toevoegen. Na een minuut of 5 proeven en eventueel nog zout en peper toevoegen.

Serveer met volkorenpasta (ca. 75 gram per persoon). Om het recept glutenvrij te maken, gebruik je glutenvrije pasta.

Tip: Nog lekkerder met wat gemalen kaas erover.

RECEPT: sudderspaghettisaus
Getagd op:                        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp openen
1
Meer weten?
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?