Naast mijn werk als gewichtscoach studeer ik Voeding en Diëtetiek via de NTI. Op dit moment ben ik bezig met het vak Voedings- en Receptenleer. Hierin leer je om gerechten te verzinnen en aan te passen voor mensen die een medisch probleem hebben. Voorafgaand aan de praktijkdag moest ik een caloriearm hoofdgerecht klaarmaken en daar een presentatie van maken, inclusief foto’s en filmpjes. Het allerleukste vak tot nu toe, vind ik, aangezien ik heel graag kook. Ik heb gekozen voor iets dat ik al jaren klaarmaak: macaroni met broccoli in paprikaroomsaus. Het is een vegetarisch gerecht.

Voor 2 personen.
Bereidingstijd: 15 minuten voorbereiden, 20 minuten kooktijd
Benodigde materialen: Hapjespan of een pan met deksel van minimaal 2,5 liter, extra pan van minimaal 2,5 liter, snijplank, mes om groente te snijden. Ik vind het ook handig om een setje “officiële” eet- en theelepels te gebruiken, omdat je gewone eet- en theelepels in allerlei groottes hebt.

Ingrediënten:

  • 2 rode uien
  • 1 el olijfolie, de gewone, niet de ‘extra vierge’
  • 2 paprika’s, rood en/of geel
  • 1 stronk broccoli (ca. 350 gram)
  • 3 dl water
  • 150 gram volkoren macaroni (of een andere volkoren soort pasta)
  • 250 ml koksroom light
  • 2 tl groentebouillon
  • ½ tl kurkuma (koenjit/geelwortel)
  • peper, zout
  • 4 el gemalen 20+ kaas (ca. 40 gram)
  1. Snij de uien in blokjes, de paprika in blokjes en de broccoli in roosjes en de stam in dunne plakjes.Tip! De stronk van de broccoli wordt vaak weggegooid, maar is prima eetbaar en bevat veel vitaminen.Wel moet hij in dunne plakjes gesneden worden anders is hij minder gaar dan de roosjes.
  2. Fruit de uien in een (hapjes)pan met deksel in de olie op een laag vuur tot ze glazig zijnTip! Gebruik gewone olijfolie of een neutrale olie zoals zonnebloemolie of maïsolie om de uien in te fruiten. Extra vierge olijfolie heeft een meer uitgesproken smaak en kan minder hoog verhit worden.
  3. Voeg de gesneden paprika en broccoli bij de uien in de hapjespan en giet hier de 3 dl water bij. Doe het deksel op de pan en laat het 15 minuten stoven op een laag vuur. Schep het om de 5 minuten even om.
  4. Breng 2 liter water aan de kook en voeg hieraan de macaroni toe. Kook volgens de aanwijzing op de verpakking.
  5. Giet het water af van het broccolimengsel en voeg er de room, groentebouillon en kurkuma aan toe.Pas op! Wees voorzichtig met de kurkuma, deze kan vervelende gele vlekken geven op bijvoorbeeld een houten lepel of snijplank, die niet zo gemakkelijk te verwijderen zijn.
  6. Breng op smaak met peper en eventueel zout.Pas op! Wees voorzichtig met het toevoegen van zout, in de groentebouillonkorrels zit namelijk al zout. 
  7. Serveer met de macaroni en geef de gemalen kaas er apart bij om over het gerecht te strooien.

Tips & Tricks:

  • Om dit gerecht nog sneller op tafel te zetten kun je gebruik maken van broccoliroosjes en paprikareepjes uit de diepvries.
  • Door de koksroom te vervangen door plantaardige room op basis van soja en de kaas door veganistische kaas, is dit gerecht ook geschikt voor veganisten.
  • Als je de pasta apart serveert is het makkelijker voor diabetici om te beoordelen hoeveel koolhydraten de maaltijd bevat.
  • Extra lekker: Strooi er wat pompoenpitten, maanzaad of sesamzaad over (wel meer calorieën, dan)

Eet smakelijk!

Bevat per persoon:

Energie:

Vet:
Waarvan verzadigd vet:
Eiwit:
Koolhydraten:

Vezels:
Zout:

554 kcal

16,1 gram
3,4 gram
26,9 gram
67,1 gram

16 gram
1,4 gram

recepten banner, getekend door Niques Art

Vegetarisch en caloriearm recept: macaroni met broccoli in paprikaroomsaus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp openen
1
Meer weten?
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?