Hoe vrij voel jij je? Heb je het gevoel dat je geen keuze hebt? Dat alles voor je wordt wordt bepaald en je alleen kunt kiezen tussen twee kwaden?


“Alles kan een mens ontnomen worden behalve één ding: De laatste van de menselijke vrijheden, de vrijheid om je houding te kiezen, onder alle mogelijke omstandigheden.”

Deze uitspraak komt niet van één of andere motivatie-goeroe. Deze uitspraak komt van de Joodse psychiater Viktor E. Frankl. Hij overleefde diverse concentratiekampen en schreef het boek ‘De zin van het bestaan.’

Zelfs in het kampen konden de mensen volgens Frankl nog wel degelijk kiezen: “Vele, dikwijls zeer heldhaftige voorbeelden hebben aangetoond dat apathie te overwinnen en agressie te onderdrukken is. Zelfs onder dergelijke zware psychische en fysieke spanningen kan de mens een spoor van geestelijke vrijheid, van een onafhankelijke geest, behouden.”Zo liepen er gevangenen rond, door de barakken, die probeerden om de anderen op te beuren en te troosten. Die hun laatste korst brood aan een medegevangene schonken.

Frankl: “Hun aantal was wellicht klein, toch hebben deze mannen overtuigend bewezen dat één ding de mens niet kan worden ontnomen: de allerlaatste menselijke vrijheid – de keuze onder alle omstandigheden zijn eigen houding te bepalen, zijn eigen weg te kiezen.”

Keuzes waren er volop. Iedereen had gebrek aan slaap, te weinig voedsel en stond onder spanning. Hoewel je dan het idee kunt krijgen dat je geen keuze hebt in hoe je daarop reageert, blijkt dat toch niet zo te zijn. Want als het erop aan komt besluit jij zelf, hoe jij reageert en wat voor mens je bent, ook al heb je geen lichamelijke vrijheid.

“Het is deze geestelijke vrijheid – die de mens niet kan worden ontnomen – die inhoud en betekenis aan het leven geeft.”


Soms kan het lijken alsof je die geestelijke vrijheid niet meer hebt.  Wanneer iemand anders bepaalt wat jij wel en niet mag vinden. Wanneer je je eigen ik moet verstoppen om het leven draagbaar en comfortabel te houden. Omdat je afhankelijk van die ander bent.  Of in ieder geval voelt.

Misschien herken je dat? Het is mij overkomen. Achteraf begrijp ik niet hoe het heeft kunnen gebeuren, maar het is gebeurd. Weet dan, dat zelfs het verstoppen van je eigen ik een keuze is. Het minste van de twee kwaden.  Je bent je eigen ik niet kwijt, die is daar nog steeds. Op een dag zul je de kracht hebben om een andere keuze te maken, je eigen ik af te stoffen, te laten zien en je vleugels uit te slaan.

Vandaag vier ik de vrijheid. De vrijheid om mijn eigen keuzes te maken, mijn eigen fouten te maken en mijn eigen mening te geven. De vrijheid om mijn eigen, stralende, ik te laten zien. De vrijheid om te leven. Vier jij met me mee?

Vrijheid
Getagd op:                    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp openen
1
Meer weten?
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?