Obesitas is geen doe-het-zelf ziekte
Photo by AllGo on Unsplash

Ze is er helemaal van ondersteboven. Ze heeft ze namelijk een BMI van 31. De BMI is een getal gebaseerd is op lengte en gewicht, dat aangeeft of het lichaamsgewicht in verhouding is met de lengte. En 31 betekent obesitas.

Je ziet het eigenlijk niet aan haar, ze weet hoe ze zich moet kleden om het te verhullen. Het is zo geleidelijk gegaan. Ieder jaar een paar kilo erbij. En vroeger was het niet zo’n probleem, even een paar weekjes op water en sla en er was weer 5 kilo af. Maar de laatste gaat dat steeds moeilijker en nu zit ze in mijn praktijkruimte. Vanwege die 31. Omdat ze hulp nodig heeft om af te vallen. Daar schaamt ze zich voor. Ze vindt namelijk dat ze dat zelf zou moeten kunnen. Maar obesitas is geen doe-het-zelf ziekte. 

Obesitas is de medische term voor ernstig overgewicht en is erkend als een chronische ziekte. Maar het idee blijft  bestaan dat obesitas een kwestie is van “eigen schuld, dikke bult”.

Mensen krijgen obesitas omdat ze te lange tijd teveel hebben gegeten en te weinig hebben bewogen. Simpel, toch? Te simpel. De waarheid is: Mensen kiezen niet voor obesitas. Het is niet een kwestie van luiheid, gebrek aan wilskracht of onwil om er iets aan te doen.

Obesitas is een chronische ziekte, geen gebrek aan wilskracht

Obesitas ontstaat door een combinatie van verschillende oorzaken en risicofactoren. Door teveel eten en een gebrek aan beweging, maar ook door een verstoorde hormoonhuishouding, bijwerkingen van geneesmiddelen, te weinig slapen, geestelijke problematiek en erfelijke aanleg. En last but not least: een omgeving vol verleidingen. 

Hoe meer je afvalt, hoe meer honger dat je krijgt

Afvallen is niet zo’n probleem, maar het gewicht eraf houden is lastig. Afvallen zorgt er voor dat je meer honger krijgt, zeker als het heel afvallen heel snel gaat. Na een dieet komen mensen daarom vaak weer aan. Ze gaan jojo-en.

Afvallen door caloriebeperking zorgt er voor dat vetweefsel minder energie verbruikt

Vetweefselcellen gaan steeds minder energie gebruiken als je afvalt door een energiebeperkt dieet, waardoor je dus steeds minder energie nodig hebt (maar wel meer honger krijgt). 

Dit alles maakt dat het lastig is om het teveel aan kilo’s kwijt te raken. De oplossing is eenvoudig, maar moeilijk toe te passen: ervoor zorgen dat je geleidelijk afvalt over een langere periode, zonder dat je het merkt. Dan hebben we het over maanden of soms jaren. Het is er ook niet in twee weken aan gekomen. 

Obesitas is geen karakterfout

Maar hoe doe je dat? Dat doe je door structureel dingen aan te passen in je leven die je zonder probleem kunt volhouden, voor de rest van je leven. Welke dingen dat zijn? Dat  is voor iedereen anders. Bij de één is het een kwestie van dagelijks meer bewegen, bij de ander om minder op te scheppen en bij sommigen om juist meer te gaan eten. Daarvoor is moed nodig. Moed om jezelf goed onder de loep te nemen. Je eigen zwakke punten onder de loep te nemen, maar ook de sterke punten. Moed om te kiezen voor een langetermijnoplossing, in plaats van het laatste populaire dieet uit te proberen. Moed om hulp te zoeken. Moed om te erkennen dat obesitas een chronische ziekte is en geen karakterfout. Mijn cliënte is moedig en daar ben ik heel veel respect voor.

Wat (bijna) niemand je vertelt over obesitas
Getagd op:                

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp openen
1
Meer weten?
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?