De vraag is makkelijk, het antwoord niet… Onder suiker en suikers worden namelijk nogal wat verschillende dingen verstaan. Normaal gesproken bedoelen we met suiker namelijk tafelsuiker,ofwel sacharose, het spul in de suikerpot.

Tafelsuiker zit ook in snoep, koekjes en gebak. Maar ook andere soorten suiker worden gebruikt om voor een zoete smaak te zorgen: maltose/moutsuiker, lactose/melksuiker, fructose, glucose. Bovendien heb je ook nog natuurlijke suikers, zoals palmsuiker, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop, agavesiroop en honing. Deze suikers worden zo genoemd omdat ze niet geraffineerd (gezuiverd) zijn. Dit in tegenstelling tot tafelsuiker. Veel mensen denken dat natuurlijke suikers gezonder zijn dan tafelsuiker, maar helaas maakt het lichaam geen verschil tussen verschillende soorten suiker. Suiker zorgt voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel, gevolgd door een snelle daling ervan. Die snelle daling zorgt voor energiedip, waardoor je trek krijgt in nog meer suiker.

Suiker wordt op etiketten genoemd onder de koolhydraten. Vaak staat er dan koolhydraten, waarvan suikers x gram. Koolhydraten kunnen verdeeld worden in snelle suikers, waarover ik tot nu toe heb gesproken en langzame, complexe suikers. Deze laatste zijn niet zoet, maar worden in het lichaam wel omgezet in glucose. Omdat dit tijd kost, wordt ook wel gesproken over langzame suikers. Voorbeelden van voeding die veel langzame suikers bevatten zijn brood, aardappels, rijst en pasta (macaroni, spaghetti, etc.). De langzame suikers zijn veel beter voor ons lichaam, omdat ze zorgen voor een langzame, gestage afgifte van glucose. Glucose is de beste brandstof voor alle lichaamscellen, vooral voor de hersencellen en de rode bloedcellen (zuurstofvervoer!). Omdat hersencellen maar heel langzaam kunnen overschakelen op andere energiebronnen, heeft een mens per dag behoefte aan minimaal 100 gram koolhydraten.

 

Wat is suiker?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp openen
1
Meer weten?
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?