Er gaat momenteel een bericht rond op social media, dat het nemen van ibuprofen de symptomen van het nieuwe corona virus kan verergeren. Dit is gebaseerd op een waarschuwing van het Franse ministerie van gezondheidszorg. Deze waarschuwing is gebaseerd op een – niet onderzochte – hypothese en dus voorbarig.

Toch is het verstandig om op dit moment voorzichtig te zijn met pijnstillers.
Alle pijnstillers. Pijnstillers werken namelijk niet alleen tegen de pijn.
Pijnstillers verlagen ook eventuele koorts. Dat kan gevaarlijk zijn, omdat matige koorts helpt om infecties te bestrijden.

Koorts is één van de tools van ons immuunsysteem.

Koorts wordt over het algemeen veroorzaakt door bacteriële of virale infecties.
Koorts is echter géén onderdeel van de ziekte, maar een strategie van ons immuunsysteem om de infectie te bevechten.
Sommige bacteriën en virussen vermeerderen namelijk minder snel bij hogere temperaturen. Ook versterkt de hogere lichaamstemperatuur de activiteit van het immuunsysteem.

Het lichaam “kiest” op dat moment voor een hogere lichaamstemperatuur. Het afkoelen van iemand die koorts heeft, zorgt er alleen maar voor dat dat lichaam harder gaat werken om de hogere temperatuur te handhaven. 

Een te hoge koorts – boven de 39 graden – zorgt echter voor meer schade dan dat het helpt. Probeer in dat geval om de koorts te verlagen door paracetamol te slikken. Waarom paracetamol? Paracetamol heeft minder bijwerkingen. Ibuprofen en andere zogenaamde NSAID’s geven veel kans op maagklachten.

Weerstand verhogen – pijn, koorts en pijnstillers
Getagd op:                                            

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp openen
1
Meer weten?
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?