Sommige mensen vallen kilo’s af als ze stress hebben, anderen komen kilo’s aan. Hoe kan dat nou?

Er zijn 2 soorten stress: acute stress en chronische stress. De eerste ervaar je als je bijvoorbeeld een verkeersongeluk meemaakt. Je krijgt een snelle hartslag, aangespannen spieren, ook wel de fight-or-flight reactie genoemd: je staat klaar om te vechten of te vluchten. Het laatste waar je op dat moment aan denkt is eten. Sterker nog, vaak word je misselijk en moet overgeven.

Chronische stress ontstaat als er langere tijd meer van je gevergd wordt dan je kunt. Je lichaam gaat dan het hormoon cortisol aanmaken om die uitdaging aan te gaan. Cortisol heeft een slechte naam, maar het zorgt ervoor dat je langere tijd alert kunt blijven, dat je afweersysteem beter functioneert en dat je meer energie tot je beschikking hebt. Alleen als je langere tijd te hoge niveau’s hebt van cortisol zorgt het er ook voor dat je angstiger wordt, slechter slaapt en dat je afweersysteem uitgeput raakt. En dat je meer trek krijgt in voedsel met veel calorieën. Met andere woorden: snacktrek.
Als er geen snacks beschikbaar zijn, is dat geen probleem en val je af, want dan wordt de energie uit je reserves gehaald. Maar ja, in deze tijd met volle(koel)kasten en supermarkten die op alle uren van de dag open zijn, zijn snacks eigenlijk altijd beschikbaar.

Het korte antwoord op de vraag of je aankomt van stress is: ja, het grootste deel van de mensen komt aan door langdurige stress.

Zorgt stress voor afvallen of aankomen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp openen
1
Meer weten?
Hoi! Kan ik je ergens mee helpen?